Når en person får hjertestop, bliver der ikke længere cirkuleret ilt rundt i kroppen. Derfor består den grundlæggende hjertestopbehandling af hjertemassage og kunstige indblæsninger. Der har igennem mange år været forsket i at optimere hjertemassagen men kunstige indblæsninger er kun sparsomt blevet undersøgt til trods for at gode indblæsninger er forbundet med markant bedre chancer for at overleve.
På hospitalet giver sundhedspersonalet kunstige indblæsninger ved at trykke på en ballon, som er koblet til en maske over patientens mund og næse. Det er dog uvist, hvor meget luft, der skal gives ved hver indblæsning og hvor hurtigt indblæsningerne skal gives.
Formålet med dette forskningsprojekt er at undersøge, hvor meget luft og hvor hurtigt sundhedspersonalet giver kunstige indblæsninger ved hjertestop på hospital. Vi vil også undersøge, om forskelle i den måde, indblæsningerne gives på, har betydning for overlevelse.
I projektet vil det sundhedspersonale, der varetager den avancerede hjertestopbehandling anvende en lille måler til at finde ud af hvor meget luft der gives ved hver indblæsning, og hvor hurtigt de gives. Måleren vil blive anvendt uden at vise nogen tal til personalet sådan at behandlingen vil være helt som de plejer. Vi vil sammenholde disse målinger med oplysninger om hjertestoppet og om patientens overlevelse.
Vi forventer at måle data fra i alt 876 voksne patienter med hjertestop på hospital. Undersøgelsen begyndte i 2025 og ventes at vare i 2 år.
Projektet har fået dispensation for godkendelse af De Videnskabsetiske Komitéer i Region Midtjylland (journalnummer 1-10-72-6-24). Projektet er desuden registreret offentligt på www.ClinicalTrials.gov (NCT06809309).
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte ph.d.-studerende Johannes Wittig (johannes.wittig@clin.au.dk) eller lektor Kasper G. Lauridsen (kglerup@clin.au.dk).